κρυα κρεμα του Γαληνου (cold cream)

Ο Κλαύδιος Γαληνός (Πέργαμος 129 μ.Χ. – Ρώμη 199 μ.Χ) ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο τελευταίος χρονικά από όλους τους σημαντικούς ιατρούς του ελληνορωμαικού κόσμου.
Η πρώτη κρέμα προσώπου στην ιστορία της κοσμετολογίας παρασκευάστηκε από τον γιατρό Γαληνό το 150 μ.Χ και ονομάστηκε κρύα κρέμα (cold cream).
Η ονομασία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αφήνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα. 
Πρόκειται για μια απλή αλλά τόσο θρεπτική και πολυχρηστική κρέμα αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου, σώματος και ντεμακιγιάζ. 
Μια δοκιμή θα σας πείσει για πιο λόγο ένα τόσο απλό καλλυντικό κατάφερε να επιζήσει για περίπου 1800 χρόνια.
 

  • 1/2 δοσομετρικής κούπας φυτικό έλαιο (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο κ.α.)
  • 2 κ.σ.  κερί μέλισσας
  • 1/4 κουταλιού του γλυκού βόρακα (προαιρετικά)
  • 1/4 δοσομετρικής κούπας ανθόνερο ή  έγχυμα από χαμομήλι, λεβάντα, καλέντουλα κ.α)
  • 2 κάψουλες βιταμίνης Ε
  • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο.


Σε μπεν μαρί  τοποθετούμε δύο σκεύη πυρέξ κατά προτίμηση, στα οποία τοποθετούμε στο ένα το έλαιο με το κερί και στο άλλο το ανθόνερο με τον βόρακα. Μόλις λιώσει το κερί και διαλυθεί και ο βόρακας αποσύρουμε τα σκεύη από την φωτιά. Στο μείγμα του λαδιού προσθέτουμε την υγρή φάση ανακατεύοντας συνεχώς με το μίξερ του καφέ. Για να πετύχει η κρέμα τα δύο μείγματα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία (γύρω στους 37οC)
Δεν σταματούμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να πάρουμε μια λευκή κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια. Τη βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι, βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία παρασκευής.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για περίπου 1-2 μήνες αλλά σε πολύ δροσερό μέρος και στο ψυγείο ακόμη περισσότερο. Για να βοηθήσουμε φυσικά στην καλύτερη συντήρηση της κρέμας προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου ή έλαιο από σπόρους γκρέιπ  φρούτ. Η κρέμα που προκύπτει έχει ωραία πλούσια υφή.  Δοκιμάστε την σαν κρέμα νύκτας ή σαν κρέμα σώματος και θα δείτε τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες εβδομάδες.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις