Συνταγες για τα μαλλια


Τα μαλλιά είναι το στοιχείο που μας χαρακτηρίζει και που τραβά τα βλέματα των άλλων. Μαλλιά που είναι γεμάτα υγεία και ενέργεια είναι χαρακτηριστικά  μιας όμορφης και λαμπερής γυναίκας. Συχνά όμως τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται τόσο από περιβαλλοντικές συνθήκες  όσο και από το καθημερινό  styling  και τις βαφές. Για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή και λαμπερά πέρα από μερικές απλές συμβουλές περιποίησης που μπορούμε να ακολουθούμε, μπορούμε επίσης να θυμηθούμε τις παλιές συνταγές των γιαγιάδων μας που βασίζονται σε αγνά υλικά της φύσης. Τα  βότανα εκτός από ροφήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε  και σαν καλλυντικά για τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής μας. Θα αναφερθούμε λοιπόν αρχικά σε μερικές συμβουλές περιποίησης των μαλλιών και στη συνέχεια θα σας παραθέσουμε κάποιες κλασικές και πολύ παλιές συνταγές.



Μπορείτε  να  αποκτήσετε λαμπερά μαλλιά απαλλαγμένα από την γνωστή σε όλους μας ψαλίδα  φτάνει να  γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε.

  •  Λουστείτε κάθε δύο με τρεις μέρες  γιατί έτσι δεν μειώνονται τα φυσικά έλαια της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να διατηρούν την ζωντάνια τους.
  • Εφαρμόζετε μια ενυδατική μάσκα μία φορά την εβδομάδα, για να διατηρείτε την υγρασία της τρίχας. Χαρίζει λάμψη και ενυδάτωση στα κανονικά μαλλιά, ενώ προσφέρει δύναμη και θρέψη στα ξηρά και κατεστραμμένα.
  • Αποφύγετε να πιάνετε συχνά τα μαλλιά με τα δάχτυλά σας.
  • Για να αποφύγετε την ψαλίδα κόβετε τις άκρες κάθε 2 μήνες και βάζετε μαλακτικό σε κάθε λούσιμο (εκτός αν έχετε λιπαρά μαλλιά που είναι καλύτερα να το αποφεύγετε).
  • Αποφεύγετε όσο μπορείτε τα προιόντα styling.
  •  
     
     

Αντιπυτιριδική συνταγή της γιαγιάς.


Σε ένα λίτρο νερού, ρίξτε μέσα μια χούφτα ρίγανη και αφήστε την να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.  Το αφέψημα που προκύπτει βάλτε το σε γύαλινο αποστειρωμένο δοχείο και χρησιμοποιείστε το για εντριβή στο δέρμα του κεφαλιού σας σε κάθε λούσιμο. Χρησιμοποιήστε ταυτόχρονα ένα σαμπουάν ειδικό για λιπαρά μαλλιά και αφού εφαρμόσετε την θεραπεία για 1 μήνα θα δείτε πολύ καλά αποτελέσματα.



Βότανα για λαμπερά και δυνατά μαλλιά.

Για κανονικά μαλλιά: Ρίξτε ένα κουταλάκι φύλλα  από δενδρολίβανο, τσουκνίδα και δάφνη  σε 1 λίτρο ζεστό νερό και όταν το αφέψημα   κρυώσει,  στη συνέχεια προσθέστε  3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και  ανακατέψτε καλά. Με αυτό το μίγμα λούστε  τα μαλλιά σας, θα τους προσδώσει ζωντάνια, δύναμη και λάμψη.
Για ξηρά μαλλιά: Xρησιμοποιήστε φύλλα από χαμομήλι, τσουκνίδα, σαμπούκο, καλέντουλα.
Για λιπαρά μαλλιά: Χρησιμοποιήστε φύλλα από μέντα, φασκόμηλο, αχιλλέας και ξύσμα λεμονιού.
Για άτονα μαλλιά: Χρησιμοποιήστε φύλλα από Τσουκνίδα και Ginseng.
Για την πιτυρίδα: Χρησιμοποιήστε φύλλα από μέντα  ή δυόσμο.



Φυσικές μάσκες μαλλιών


Απλώστε τη μάσκα που θα φτιάξετε μόνοι σας σε όλο το μήκος των μαλλιών, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και στερεώστε τα με μια πετσέτα. Αφήστε τη μάσκα να δράσει 15-20 λεπτά, ώστε τα συστατικά της να εισχωρήσουν βαθιά στην τρίχα.

Μάσκες  για ταλαιπωρημένα μαλλιά (1 φορά την εβδομάδα):
1. Ανακατέψτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κρόκους αυγών και 1 κουταλάκι του γλυκού σιτέλαιο. Αφήστε για δεκαπέντε λεπτά και ξεπλύνετε με σαμπουάν. Η μάσκα αυτή θρέφει σε βάθος την τρίχα.
2. Ανακατέψτε 1/2 αβοκάντο ή 2 κουταλιές λάδι αβοκάντο με 2 κρόκους αυγών και 2 κάψουλες λεκιθίνη. Αφήστε για δεκαπέντε λεπτά και ξεπλύνετε με σαμπουάν. Η μάσκα αυτή θρέφει σε βάθος την τρίχα.
3. Ανακατέψτε δυο κουταλιές μέλι με τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Απλώστε στα μαλλία και σκεπάστε τα με ένα πλαστικό καπελάκι ή με πλαστική μεμβράνη κουζίνας. Αφήστε για δεκαπέντε λεπτά  και ξεπλύνετε με σαμπουάν.
4.  Ανακατέψτε μια λιωμένη μπανάνα με 2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στα μαλλιά σας. Αφήστε το για  δεκαπέντε λεπτά. Ξεβγάλτε με διάλυμα σόδας και  ξεπλύνετε με σαμπουάν.


Πρωτεϊνούχα μάσκα θρέψης.

Χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού, μέχρι να γίνει μαρέγκα και προσθέστε 5 κουταλιές γιαούρτι πλήρες. Αφήστε την μάσκα για  δεκαπέντε λεπτά  και  ξεπλύνετε με σαμπουάν.

Μάσκα με βιταμίνες.
Ανακατέψτε ¼ φλιτζανιού χυμό  φρέσκου πορτοκαλιού, ένα κουτάλι μέλι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ για 5 λεπτά, αφήστε την μάσκα για  δεκαπέντε λεπτά  και στη συνέχεια  ξεπλύνετε με σαμπουάν. Τα μαλλιά σας θα λάμψουν αμέσως.


Συνταγή για λαμπερά μαλλιά.
Προσθέτετε  μισό λεμόνι σε μισό λίτρο νερό. Μετά το λούσιμο, βρέχεις με το μίγμα  του  λεμονιού  τα μαλλιά και το αφήνεις να δράσει για 2 λεπτά. Μετά τα ξεπλένεις καλά. Τα μαλλιά σας θα λάμψουν. Κάντε το κάθε 2 εβδομάδες.

Δυναμωτική λοσιόν με μπύρα.
Μέσα σε ½ λίτρο βραστού  νερού προθέτετε μια χούφτα άνθη λεβάντας και αφήνουμε για 15 λεπτά. Στο αφέψημα που παίρνουμε προσθέτουμε ένα κουτάκι μπίρα. Με το μίγμα που προκύπτει ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας. Η λοσιόν αυτή τους χαρίζει λάμψη και τροφή.


Για έντονο χρώμα στα μαλλιά.

Για φυσικές ξανθιές ανταύγειες:

Φτιάχνουμε αφέψημα από χαμομήλι και το χρησιμοποιούμε σαν τελευταίο ξέβγαλμα. Χαρίζει στα μαλλιά μας  φυσικές ξανθιές ανταύγειες.

Για   φυσικές καστανές ανταύγειες:

Βράζουμε μια ολόκληρη και αξεφλούδιστη πατάτα σε νερό. Αφήνουμε να κρυώσει και με πινέλο περνάνε στα μαλλιά το νερό, προσέχοντας όμως να μην πάει στο δέρμα. Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά και ξεπλένουμε καλά.

Για   φυσικές κόκκινες ανταύγειες:

Φτιάχνετε  δυνατό γαλλικό καφέ και αφού εφαρμόζετε πρώτα το σαμπουάν στη συνέχεια το ξεπλένετε με τον καφέ. 

Για έντονο σκούρο χρώμα και λάμψη:

 Βράζετε μια χούφτα κυπαρισσόμηλα σε 1 λίτρο νερού και με το αφέψημα κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα. Τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν έντονη λάμψη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις